Снимка: архив Булфото

Петдесет и пет на сто от хората с увреждания в България са на границата на бедността и социалното изключване, сочи сравнителен анализ на социалния статус на хората с увреждания в страните от ЕС на Центъра за европейска и социална икономическа политика.

Анализът е направен по данни на Евростат и други официални източници на държавите-членки.

Половината от хората с увреждания у нас не са ангажирани в икономическия процес на страната и социалните помощи се оказват недостатъчни да покрият техните минимални материални потребности. България е на първо място в Европа по бедност и социално изключване на хората с увреждания - 47 на сто при средно 11 на сто от останалите европейци.

Процентът на заетите хора с увреждания в Европа е 45 на сто, а у нас - 33 процента, с което ни нарежда на предпоследно място в ЕС.

България държи първенство и по процент на преждевременно отказалите се да учат хора с увреждания - 45 процента, при среден процент за ЕС - 22 на сто. Данните сочат, че 18 на сто от младите хора без увреждания у нас преждевременно се отказват от средното си образование.

Положението е изключително тревожно, рискуваме да се превърнем в нация на крайно невежи, коментира Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

Тя заяви, че децата с увреждания, настанени в институции, са извън образователната система в България и не ходят на училище, а деинституционализацията всъщност е реинституционализация.

Социалният статус на хората с увреждания у нас е на дъното, даже и под дъното, още сме в процес на вкарване в бедност и социално изключване, а не на "социално включване", посочи Панайотова, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase